Kans op een jongen of meisje vergroten


Kan ik iets doen om mijn kans op een jongen of een meisje te vergroten?

Dit is een vraag die veel vrouwen zich stellen als ze zwanger willen worden en een sterke voorkeur hebben voor één van beide geslachten. Op het internet wordt hierover dan ook veel geschreven. Er worden allerlei methoden aangeprezen, van de meest onwaarschijnlijke bakerpraatjes (bijvoorbeeld: ‘Heb seks bij volle maan om een jongetje te krijgen.’) tot schijnbaar wetenschappelijk onderbouwde, ingewikkelde diëten en adviezen over wanneer je wel of niet gemeenschap mag hebben. Je ziet al gauw door alle bomen het bos niet meer, want veel adviezen spreken elkaar ook nog eens radicaal tegen. 

Werkt het echt? Is er iets wat je zelf, dus zonder medisch ingrijpen, kunt doen om daadwerkelijk het geslacht van je toekomstige kind te beïnvloeden? Wij hebben ons hier grondig in verdiept en concluderen dat het antwoord is: nee. 

 

Er zijn diverse bedrijven die proberen, soms op een opdringerige manier, geld te verdienen aan vrouwen die zich kwetsbaar voelen door hun verlangen naar een meisje of een jongen. Ze onderbouwen hun methoden vaak met achterhaalde vooronderstellingen en niet objectieve, onbetrouwbare studies. Dat iets ‘wetenschappelijk onderzocht’ is, betekent lang niet altijd dat het ook echt waar is. Maar als bepaalde uitkomsten van onderzoek overal op internet herhaald worden, lijkt het vanzelf alsof het waar is. Terwijl het dan nog steeds datzelfde, onbetrouwbare onderzoek is dat alleen maar vaak herhaald wordt omdat er nog maar zo weinig onderzoek gedaan is en er dus niet veel anders te zeggen valt.

Voor iemand die geen ervaring heeft met het bestuderen van wetenschappelijk onderzoek, is het soms lastig om vast te stellen of iets feit of fictie is. Als een bedrijf stellig claimt: ‘Vergroot je kans op een jongen of meisje, met zoveel procent, wetenschappelijk bewezen!’, dan denk je misschien al gauw: ‘Er zal toch vast wel een kern van waarheid in zitten? En baat het niet, dan schaadt het niet.’ Maar de enige die er beter van wordt, is degene die er geld aan verdient. En soms schaadt je er wel degelijk jezelf en je kansen om zwanger te worden mee, bijvoorbeeld als je een extreem dieet volgt of wanneer je alleen gemeenschap hebt op bepaalde dagen van je cyclus.

 

Een uitzondering wat betreft het voorafgaand bepalen van het geslacht van de baby vormt de zeldzame situatie waarin ouders drager zijn van een ernstige genetische afwijking die vrijwel alleen bij één van beide geslachten voorkomt. Bijvoorbeeld hemofilie, een erfelijke bloedstollingsziekte die vrijwel alleen bij mannen voorkomt. In dergelijke gevallen kan er IVF worden toegepast met geslachtsselectie om de kans op een kindje van het geslacht dat de ziekte niet kan krijgen tot bijna 100% verhogen. Maar dit is een dure, ingrijpende methode. Bovendien is deze methode in Nederland verboden als er geen medische indicatie is. 

 

Hoe vervelend ook voor vrouwen die intens verlangen naar een jongen of juist een meisje, uiteindelijk is het misschien maar beter dat niemand op eigen houtje het geslacht van haar volgende kind kan bepalen. Want dit zou grote gevolgen kunnen hebben voor de volgende generatie. In landen waarin de voorkeur uitgaat naar jongens en meisjes tot laat in de zwangerschap geaborteerd worden, of gedood worden na de geboorte, ontstaat al gauw een tekort aan huwbare jonge vrouwen. Het omgekeerde zou op kleinere schaal in Nederland en België kunnen gebeuren. De meeste vrouwen die in ons land last hebben van geslachtsteleurstelling, verlangen naar een meisje. Paren die twee jongens hebben, besluiten vaker om te proberen nog een derde kindje te krijgen, dan paren die twee meisjes hebben. Als vrouwen maar één kind zouden krijgen en zouden kunnen kiezen, zouden ze waarschijnlijk net iets vaker voor een meisje kiezen. De verschillen zouden misschien niet zo groot worden als in bijvoorbeeld China of India, toch zou het voor iedereen makkelijk beschikbaar zijn van een methode om het geslacht van je kind te beïnvloeden ertoe kunnen leiden dat we enkele decennia later een maatschappij hebben waarin relatief veel jonge vrouwen geen partner kunnen vinden, omdat er simpelweg niet genoeg mannen zijn. 

Maar wie desondanks toch hunkert naar een methode om je kansen te vergroten: we zullen je niet veroordelen ;-).